Gå til innhold

Lyntog – høgfartstog – høghastighetstog – nå skjer det noe!

5. juni 2009

Endelig har SV fått flertall for å bygge høghastighetsbaner i Norge. Under behandlinga av Nasjonal transportplan i Stortinget ble det klart at alle partiene med unntak av Frp har som mål å bygge ut høghastighetsbaner. Det betyr at det i god tid før behandling av neste plan om fire år skal være et solid beslutningsgrunnlag for å kunne starte bygginga av de første linjene. Et av verdens største jernbanekonsern, Deutsche Bahn har allerede anbefalt bygging i Norge. Det er derfor all grunn til å tro at SV har fått med seg flertallet på det som vil bli en grønn transportrevolusjon i Norge.
Deutsche Bahn har gjennomført omfattende utredninger og konkluderer med at: Et høghastighetsnett i Sør – Norge og mot våre naboland har stor lønnsomhet for samfunnet. For hver krone som investeres i nye lyntoglinjer for 270 – 300 km/ t får samfunnet to og ei halv krone tilbake. Nye linjer mellom Oslo og Trondheim og Oslo og Bergen/ Haugesund/ Stavanger vil kutte 1,4 millioner tonn CO2 hvert år fra redusert fly og biltrafikk. Det tilsvarer utslippet fra 700 000 biler.
Høghastighetsbaner skal binde landsdeler og regioner sammen. Målet er å redusere reisetida fra 6 – 7 timer til 2 – 3 timer mellom de største byene våre. Tenk deg å kunne gå rett på et moderne lyntog, – uten flybuss, uten køer i sikkerhetssjekken, uten ei flyreise hvor all kommunikasjon med omverdenen er skrudd av. Det er en slik transportrevolusjon høgfartstog kan gi oss. Et nettverk av slike tog vil binde de store byene i Norge sammen, og dramatisk kutte reisetider og øke framkommeligheten. Dette vil sårt gi den ”regionkrympinga” som Oppland trenger, dvs at vi kommer tidsmessig langt nærmere de store byområdene. Det er ikke 4-felts motorveger som reduserer reisetida til og fra Oslo!
Vi følger nå etter europeiske land som Spania, Frankrike, Tyskland – og Sverige. Vi vil ”fly med toget”, vi vil reise klimavennlig, uten trafikkulykker.

Reklame
No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: