Gå til innhold

Skal Oppland være fornøyd med landbruksoppgjøret?

8. juni 2009

Å tolke et landbruksoppgjør er ikke enkelt. Stortingsrepresentant Torstein Rudihagen (AP) kommer med et bidrag i OA. Jeg er uenig med Rudihagen på tre punkt.

For det første, det at de tre partene i landbruksoppgjøret (staten og de to næringsorganisasjonene) i etterkant sier de er fornøyd med oppgjøret, betyr jo ikke nødvendigvis at de er fornøyd med oppgjøret. En slik samstemmighet er mer et uttrykk for hvor lite mulighetsrommet synes å være for en annen og bedre løsning, for landbruket og for Opplandssamfunnet. Som fylkespolitiker, og ikke minst som en kommende stortingsrepresentant, er jeg ikke berolighet i det hele tatt. Jeg tror dette rett og slett er for dårlig mht å stanse ei vond utvikling.

For det andre, det er ikke en beroligende opplysning at gjennomsnittlig inntektsøkning for årsverket skal kunne bli snaut 30.000 kroner. Gjentatte oppslag i media de siste ukene har jo vist oss at slike inntektsanslag ikke slår til. Hovedregelen, knapt uten unntak, er at bøndenes inntektsutvikling blir langt dårligere enn det en forhandlet seg fram til. Hva er et ved årets oppgjør som tilsier at dette ikke vil skje denne gangen?

For det tredje undergraver Rudihagen hele systemet med årsverkberegninger. Han mangler tydeligvis tiltro til de timeanslag som slike beregninger opererer med. Det er rett og slett oppsiktssvekkende at en stortingsrepresentant på en slik måte undergraver et system som budsjettnemnda og alle partene i landbruksforhandlingene velger å bruke. Mener Rudihagen at alle de gardbrukerne som er plukket ut til å melde inn arbeidsmengden sin bedriver systematisk feiltelling og feilinnmelding?

Reklame
No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: