Gå til innhold

Varmere og våtere Norge i 2100 – hva er de faktiske og praktiske konsekvenser for Oppland?

25. juni 2009

En temperaturøkning i Norge på opptil 4,6 grader vil endre klimaet dramatisk, konkluderer Klimatilpasningsutvalget i sin rapport «Klima i Norge 2100» som blir offentliggjort i dag.

Rapporten bygger på den siste rapporten til FNs klimapanel, og beskriver hvilke konsekvenser klimaendringene vil få i Norge ved ulike temperaturøkninger.

En regner med en temperaturøkning i Norge i dette århundret på mellom 2,3 og 4,6 grader. Den laveste verdien er lite sannsynlig fordi dette forutsetter betydelige kutt i klimautslippene ganske raskt.

Varmere klima betyr kortere snøvinter. Vekstsesongen blir lenger, noe som bl.a. vil bedre forholda for landbruksproduksjon i dal- og fjellbygdene våre.

Det vil bli opptil 30 prosent mer nedbør, 40 prosent på Vestlandet. Det øker faren for flom og ras. Havnivået vil stige rundt 70 cm langs Sørlands- og Vestlandskysten, 60 cm i Nord-Norge og 40 cm i Oslofjorden og Trøndelag. Dette vil bli en utfordring for alle byer og tettsteder langs kysten.

FrP vil sikkert fortsatt mene at dette er tull og fanteri. SV mener vi i langt større grad enn vi gjør i dag, må ta dette på alvor. Ikke minst begynne å ta inn over oss at det skjer, og finne ut hva dette faktisk og praktisk betyr i Oppland.

Reklame
No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: