Gå til innhold

To gode nettadresser fram mot valget: http://www.sv.no og www.oppavsofaen.no,

4. august 2009

Den første er hovedsida vår – den ER bare viktig og nyttig.

Den andre: SV lanserer i dag, 4. august kl 14, vår nye nettkampanje Opp av sofaen. Oppavsofaen.no er et kampanjenettsted hvor du kan gå inn og lage din egen, personaliserte politiske tale med Kristin Halvorsen. Talen kan sendes til venner, bekjente, kolleger og andre og da med din helt spesielle, personlig vri, om du ønsker det. Slik skal vi sørge for at folk får vite hva SV mener om akkurat det de er opptatt av. En kampanje som denne har aldri vært gjort i Norge før.

Kristin

Dette er laget litt for å ha det morsomt, men mest for å ta tak i et problematiske trekk ved folkestyret i Norge i dag: Lav valgdeltakelse, sjøl om det er bare 10% av oss som aldri stemmer.

1. Omtrent hver fjerde velger – og nesten annenhver av de yngste velgerne – lar være å bruke stemmeretten.

2. Ved stortings- og sametingsvalget i 2005 var valgdeltakelsen 77,4 prosent. Bare tre stortingsvalg siden 1945 har hatt lavere valgdeltakelse.

3. Det er stor forskjell på valgdeltakelsen blant ulike aldersgrupper. De over 60 bruker stemmeretten mest (83,3 %), mens de under 21 bruker den minst (55,3 %). For aldersgruppen 22-25 er valgdeltakelsen 63,1 %, for aldersgruppen 26-29 68,1 %. For aldersgruppene mellom 30 og 60 ligger valgdeltakelsen rundt 80 %.

4. Ikke-vestlige innvandrere har lavere valgdeltakelse sammenlignet med befolkningen som helhet, men det er stor variasjon innenfor den ikke-vestlige innvandrerbefolkningen, langt større variasjon enn blant dem uten innvandrerbakgrunn. Tendensen er at lengre botid i Norge gir høyere valgdeltakelse.

5. Nesten halvparten av de som satt hjemme ved valget i 2001 satt også hjemme i 2005. Gruppen av «faste hjemmesittere» utgjorde likevel bare i overkant av 10 prosent av befolkningen.

Reklame
No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: