Gå til innhold

«For mye – for lite!

13. oktober 2009

Regjeringa bruker mer penger enn noen gang – og opposisjonen sier
– “for mye”
– “for lite”

gjerne i ett og samme innlegg, i stortingssalen eller ute i media:
– “for mye”
– «for lite

Det samme skjedde i trontaledebatten dagen før:
– “velferdstaten eser utover – huff og huff”
– “det er en skandale at det ikke brukes mer penger på sjukehus, eldreomsorg, veger, lærere, …”

Innerst inne tror jeg opposisjonen priser seg lykkelig over at de ikke fikk regjeringsmakt. Både er de sterkt uenige seg i mellom, og så er de sterkt uenige med seg sjøl alene.

SVs holdning til budsjettet er uansett følgende:

”Et statsbudsjett som bærer preg av SVs hovedsaker”

– Skole er budsjettvinner: regjeringen øker bevilgningene til skole totalt med 1,3 mrd. Det gir rom for blant annet to timer gratis SFO med leksehjelp i uka, en skoletime ekstra i kjernefagene i løpet av de første sju årene, mer penger til opprustning av skolebygg, tiltak mot frafall i videregående skole og tiltak i kulturskolen.

– Miljø: Også miljøverndepartementets område får en kraftig økning (370 mill mer). Regjeringen trapper opp innsatsen for å bevare regnskog, fortsetter arbeidet med CO2-håndtering på Mongstad og satser på fornybar energi. Investeringene i jernbane økes og bilavgiftene gjøres enda mer miljørettet. Biler som slipper ut lite CO2 skal få lavere avgifter.

– Skjerpet omfordelingsprofil: omlegging av formueskatten slik at de aller rikeste betaler mer, mens åtte av ti betaler mindre. Forskjellene i levekår utjevnes også ved å øke minstepensjonen og andre minsteytelser i folketrygden, og ved å øke bostøtten.

– Fortsatt innsats mot arbeidsledigheten. Norge har Europas laveste ledighet og har kommet godt ut av finanskrisen. Likevel legger vi opp til et relativt ekspansivt budsjett og en aktiv politikk for å motvirke økende arbeidsledighet i kjølvannet av finanskrisen».

Så kunne noe vært skarpere og sterkere i SV-retning, men i ei trepartiregjering skal alle komme rimelig ut i forhold til sine partiprogram og hjertesaker. Det har her skjedd.

Ellers er det mer omfattende omtale av budsjettet her

Reklame
No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: