Gå til innhold

Rekk opp handa dere som støtter dagens anbudsregimer

6. november 2009
tags:

Avisa Gd har en meget presis lederkommentar mandag 2. november med overskrifta «Regimeskifte?»
Temaet er regelverk og praksis i anbudskonkurranser i regi av NAV og Sykehuset Innlandet. Jeg har ingen forutsetninger for, eller grunn til å kritisere de personer og instanser som er inne i disse anbudsprosessene. Som stortingsrepresentant ser jeg imidlertid det samme som jeg så som fylkespolitiker, at stortingsflertallet har innført et anbudsregelverk som fører oss inn i situasjoner som jeg tror de fleste av oss misliker, av mange grunner. Det er derfor det samme stortinget som har hovedansvaret for eventuelt å endre et slikt regelverk.

En uheldig konsekvens er at det hindrer gode helhetsløsninger når kommune, fylkeskommune, NAV og sjukehus ikke kan samordne seg om f. eks kjøp av transporttjenester (buss og drosje). Drosjenæringa i distrikts-Norge vil kunne klappe sammen, og en slik oppstykket innkjøpspolitikk fra det offentlige gir oss sannsynligvis både dårligere og dyrere transporttjenester. Systemet er derfor både distriktspolitisk uheldig og samfunnsøkonomisk kostbart.

En annen uheldig konsekvens, som vi særlig ser innen rehabilitering, barnevern, rusomsorg, asylmottak m.m. er at dagens anbudspraksis med korte anbudsperioder gjør det umulig å tenke langsiktig for den enkelte institusjonen. Slike institusjoner får derfor ofte store problemer med å trekke til seg og holde på god arbeidskraft.

Et tredje problem oppstår for alle de som skal samarbeide med slike institusjoner som lever på to-treårig nåde innenfor et anbudsregime. Det kan gjelde NAV som gjerne tenker seg mer langsiktige og gjensidig forpliktende samarbeid med f.eks arbeidmarkedsbedrifter. Det gjelder kommunen og fylkeskommunen som skal inn med opplærings- og helsetjenester på mange av disse institusjonene osv.

Kapittel 11 i den nye regjeringsplattfomen har som overskrift «Regjeringen vil forsterke, forbedre og fornye den norske samfunnsmodellen». Dette må innebære et regimeskifte når det gjelder anbudspolitikken innen offentlig tjenesteyting.Jeg tror sjøl de ivrigste forkjempere for konkurranse nå etterhvert vil innse at dette bærer oss på ukloke veier. Er det noen som politisk og faglig støtter dagens anbudsregimer?

Reklame
No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: