«Kunnskap er makt?» – «Makt er kunnskap?»
Innlegg KUF-budsjettdebatten 091209
PRESIDENT!
Kunnskap er makt
Det er gjerne den britiske opplysningstenkeren Francis Bacon, som får æren for først å ha kommet med denne ofte brukte formuleringa.
I Bacons tid var det særlig menneskenes makt over naturen som var i fokus. Og ikke minst klimakrisa forteller oss at vi må utvikle ny kunnskap innenfor naturvitenskap og teknologi. Samtidig er klimakrisa, som finanskrisa, som matvarekrisa, som den globale militariseringa først og fremst ”samfunnsfaglige kriser”, etisk-moralske kriser, politiske kriser – som alle nærmest trygler etter ny og handlingsrettet kunnskap om menneske og samfunn.
Kunnskap er noe langt mer enn teori, noe en kan lese og pugge seg til, noe en forskningsmessig kan lete fram. Kunnskap må nemlig ikke minst lages! Og skal gjerne være mer nysgjerrighetsdrevet enn nyttedrevet, eller politisk drevet.
Ved å ha et bredt kunnskapsbegrep fanger vi lettere opp alle mennesker. Alle har i seg kunnskap, og ikke minst en evne og lyst til å anvende og utvikle mer. Dette er noe av det fineste ved oppfinnelsen ”menneske”. Det er lett å se det i barnehagen, det kan være ikke så umiddelbart synlig i ei skoletrøtt tiendeklasse, eller på en sliten og presset arbeidsplass.
Med et slikt kunnskapssyn vil basisferdigheter være mer enn å lese-skrive-regne, men mer det å være kreativ, takle seg sjøl og klare å samhandle med andre.
Med et slikt kunnskapssyn vil antall publiserte artikler i vitenskapelige tidskrifter med referee være viktig nok, men ikke nok for å ane meningen med en forskningsaktivitet.
Årets statsbudsjett viser god retning. Framtida er avhengig av hvordan vi mestrer overgangen fra oljeøkonomi til kunnskapsøkonomi. Derfor har SV vært en pådriver for full barnehagedekning og for en god skole for alle barn og for å bekjempe frafallet i skolen. Vi vet at barn som får anledning til å delta i sosiale og lærende fellesskap lykkes bedre enn andre senere i livet.
Det er gledelig at regjeringen foreslår å innføre flere skoletimer på barnetrinnet og gratis frivillig leksehjelp for de yngste barna. Gratis leksehjelp gir verdifull ekstra støtte og sikrer god oppfølging.
Regjeringa startet med å bevilge 373 millioner kroner til å innføre gratis læremidler for elever i den videregående opplæringa i 2007 og har fortsatt opptrappinga i 2008 og 2009. På tre år sikret vi rødgrønne sikret vi gratis læremidler til alle.
Regjeringen etablerte i 2009 en ny ordning for investering i skolebygg og svømmeanlegg og denne blir nå videreført. Det skal også fases inn ytterligere to milliarder i 2010. Elever og lærere har krav på et godt fysisk arbeidsmiljø.
I 2010 foreslår dessuten regjeringa å bygge 1000 nye studentboliger. Dette er et viktig tiltak for lik rett til utdanning, og til at studentene kan studere mer og arbeide mindre. De rødgrønne har sørget for å bygge langt flere studentboliger enn hva høyrepartiene gjorde sist de hadde sjansen.
Utdanning og forskning styrkes nominelt med 1,7 milliarder i 2010 og opptrappingene gjør at vår totale forskningsinnsats nærmer seg målet om 1 % av BNP.
For å møte behovet for flere studieplasser i framtida opprettes det med årets budsjett 5600 studieplasser fra høsten 2010 og blant annet lærerutdanningene styrkes med 100 millioner kroner.
I budsjettet fra 2009 ble avkastningen av 4 milliarder fra forskningsfondet øremerket til forskningsutstyr. I 2010 innebærer dette 140 millioner til forskningsutstyr. Samtidig styrkes klimaforskningen med 350 millioner.
For å nevne noe.
Tilbake til utsagnet Kunnskap er makt.
Vi blir daglig minnet om hva som like gjerne kan være tilfelle i faglige og politiske debatter, nemlig at Makt er kunnskap. Det som da er gyldig sannhet er det som makteliten politisk – religiøst – økonomisk ser seg tjent med å definere som sant. Det er slike mekanismer som forkludrer mange av våre viktige samfunnsdebatter om klima, islam, sjukelønn, inkludering, for å stikkordsmessig ramse opp viktige pågående samfunnsdebatter i stikkordsform.