Gå til innhold

«Skulder ved skulder, sammen for å utvikle og gjennomføre/drifte god politikk»

16. desember 2009

Innlegg budsjettdebatten Kommunal- og forvaltningskomiteen
– 111209
3 minutter
Aksel Hagen, SV

PRESIDENT!

Det er godt å høre at lederen av kommunal- og forvaltningskomiteen priser
kommune- og fylkeskommuneinstitusjonen.

Her inne i stortingssal, – korridorer og –tunneler er det lett å bli sjølopptatt, sjølfascinert. Og mange av de som kommer til oss i budsjetthøringene ber ofte om mer stat og en mer detaljstyrende stat. Slik var det i alle fall i KUF-komiteen. Dermed glemmer vi fort at kommuner og fylkeskommuner er hovedelementene i både
– Velferdssamfunnet vårt, og
– ikke minst folkestyret vårt

På alle politikkområder er det imidlertid avgjørende nødvendig med engasjement ute og nede på lokalnivået, om det skal utvikles god politikk. Unnskyld, ikke ”nede”: La oss kvitte oss med pyramidefiguren eller den vertikale linja det staten troner øverst, – og heller plassere kommuner og fylkeskommuner og stat ved siden av hverandre på ei vannrett linje. Skulder ved skulder, sammen for å utvikle og gjennomføre/drifte god politikk.

Vi nasjonalt kan og skal gjøre våre beslutninger, men det er så først og fremst kommuner og fylkeskommuner som skal sette den ute i livet. Vi nasjonalt skal gjøre vår del av arbeidet – ikke minst økonomisk og juridisk. Så skal kommuner og fylkeskommuner legge til sitt lokale og regionale skjønn og klokskap.

Regjeringas gode og offensive barnehage-, skole- og opplæringssatsing er et talende eksempel på hvor viktig og riktig det er at det kommunale og fylkeskommunale Norge trår til.

Barnehage, grunnskole, SFO, videregående opplæring, – ja også høgere utdanning, alt dette blir bedre hvis lokalsamfunnet får komme inn i klasserommene, – og motsatt, at barnehage og skole får komme ut i samfunnet.

Særlig hvis vi vil lykkes bedre mht
– sosial utjamning
– å redusere frakopling/frafall
– å få ei mer praksisnær utdanning
må samfunnet/felleskapet bry seg/trå til.

Alle tjener på dette, ikke minst lokalt og regionalt nærings- og samfunnsliv.

Dette er et viktig element i SVs ambisjoner på barnehage- og opplæringsområde.

Der FrP vil ”penger følger eleven”, der høyrepartiene vil ha ”fritt skolevalg”, – vil SV dyrke fram barnehagen og skolen som samfunnsinstitusjoner, som de som bor i lokalsamfunnet bruker og bryr seg om.

Det skal et helt lokalsamfunn til for å utdanne og danne et menneske. Mange barnehager og skoler og SFO fungerer i tråd med dette prinsippet i dag. Noe som ikke lokalt nærings- og samfunnsliv sjøl setter pris på.

God skoleutvikling henger nøye sammen med god samfunnsutvikling.

Reklame
No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: