Gå til innhold

Storting for småting

4. mars 2010

Det er ikke alt som foregår i en stortingssal som er nyttige bidrag inn i de store, prinsipielle debattene i samfunnet.

Onsdag 3. mars måtte to statsråder besvare følgende to spørsmål:

Første spørsmål: Fra Elisabeth Aspaker (H) til kunnskapsministeren. Besvart av kunnskapsministeren Kristin Halvorsen (SV).
«I Dagbladet 5. februar 2010 uttaler tidligere lærer og forfatter Terje Forsberg at lærere må tåle å bli spyttet på og sjikanert. Denne uttalelsen har fått stå uimotsagt både av Kunnskapsdepartementet og heller ikke KS som representerer landets skoleeiere, har tatt til motmæle. Mener statsråden at norske lærere skal finne seg i å bli behandlet på en annen måte enn andre yrkesgrupper, og har statsråden gjort seg noen tanker om hvordan skolen kan sette standard for hva som er akseptabel omgangstone mellom lærer og elev?»

Andre spørsmål: Fra Svein Harberg/Gunnar Gundersen (H) til forsknings- og høyere utdanningsministeren. Besvart av forsknings- og høyere utdanningsministeren Tora Aasland (SV)
«I Dagbladet 5. februar 2010 kan vi lese at tidligere lærer og forfatter Terje Forsberg som mener at lærere må tåle å bli spyttet på og sjikanert, benyttes som foredragsholder i lærerutdanningen. Staten har de siste årene investert betydelige ressurser i rekrutteringskampanjen GNIST for å få flere søkere til lærerutdanningen. Mener statsråden Forsbergs budskap til vordende lærere bygger opp under rekrutteringskampanjen, eller ser statsråden at dette snarere kan bidra til å skremme nye lærere bort fra skolen?»

Jeg aksepterer at det er stas å kunne stille spørsmål, komme på stortingets talestol, kanskje få et oppslag i ei lokal avis, men likevel:
1. Trodde spørsmålsstillerne at statsrådene skulle svare «ja, vi støtter varmt lærersjikane»? Gunnar Gundersen svarte faktisk. «Jeg setter veldig pris på svaret, og at det så klart sies at det ikke er akseptabelt med den type oppførsel.» Ærlig talt, trodde Gundersen i fullt alvor at svaret ville være noe annet? Hvor er Gundersen når vi andre diskuterer skole?

2. Mener spørsmålsstillerne at Kunnskapsdepartement og KS alltid skal måtte kommentere alle oppslag i alle våre medier uavhengig av form og innhold?

3. Gir det ikke utad litt pussige signaler om arbeidet i Kirke-, utdannings – og forskningskomiteen når to medlemmer finner det nødvendig å stille to så banale spørsmål til egne fagstatsråder. Ærlig talt, våre drøftinger om læringsmiljø er heldigvis på et noe mer krevende nivå enn for og imot å spytte på lærere.

Og tilslutt, hadde spørsmålsstillerne kontaktet Terje Forsberg sjøl etter dette oppslaget i Dagbladet? Sjølsagt ikke, det får da liksom være måte på hvor seriøst en skal arbeide med en sak.

Akk ja. Men statsrådene svarte, – grundig og ordentlig slik det kreves hver onsdag i spørretimen hver uke stortingsåret i gjennom.

Heldigvis, for Stortingets eget ryktes skyld, er ikke alle spørsmålene som disse to.

Reklame
No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: