Gå til innhold

«Populistiske utspill svekker tilliten til lærere og skoleledere»

29. mars 2010

Skolenes Landsforbund, SL, har sendt meg følgende landstyreuttalelse, se nedenfor. Dette er en viktig uttalelse, for ikke minst deler av opposisjonen i stortingssalen ynder å prate skolen og lærere ned. Mottoet er tydeligvis å spre missmot og nederlagsstemning. Akk ja – de om det.

Samtidig, gode SL, legg merke til at vi har en statsråd, en kunnskapsminister, som konsekvent prater skolen OPP! Og det gjør jeg som SVs medlem av KUF-komiteen også.

I den senere tid har Skolenes landsforbund registrert en rekke utspill fra både politikere og byråkrater som klart oser av mistillit til lærere og skoleledere. Lederen for Stortingets utdanningskomite uttalte nylig at ”dårlige lærere og kunnskapsløse rådgivere må ta mye av skylda for at mange av lærlingene knapt kan et fnugg teori”.

Sjefen for Utdanningsdirektoratet, påpeker i media at befolkningen i kommuner med ”dårlige skoler” burde reagere like sterkt som de ville reagert om vannet i springen skulle være dårlig.

Alt dette handler om mistillit.

Det finnes mange lærere som daglig gjør en formidabel jobb, med dårlig vann i kranene – elendig luft i lokalene, med elever som ikke alltid er superelever. Noen av disse gjør en jobb med dyktige skoleledere som gir dem tillit, andre møter mistillit – men forsøker like fullt å gjøre en god jobb.

Paradoksalt nok har myndighetene våre, her representert ved en politiker og en byråkrat, initiert GNIST-samarbeidet – et tiltak for å gjøre skolen til en attraktiv arbeidsplass, samtidig som de kommuniserer mistillit til lærerstanden.

Skolen trenger å bygges på tillit. Tillit til at lærerne gjør en flott jobb, med vanskelige rammebetingelser, tillit til skoleledere som bygger opp sine ansatte, som i sin tur bygger opp kunnskapsrike, selvstendige og tillitsfulle elever.

Reklame
No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: