Gå til innhold

For dere som er i Oslo i dag: Støttemarkering for asylsøkerne ved Lier og Fagerli ventemottak

8. juli 2010

Invitasjonen lyder som følger:

«Torsdag 8. juli klokken 18.00 samles vi foran Stortinget for å vise vår støtte til asylsøkerne på Lier og Fagerli ventemottak etter de dramatiske hendelsene de siste to dagene.

Hensikten er ikke å unnskylde hendelsene, men å bidra til å synliggjøre asylsøkernes perspektiv og å protestere mot de elendige livsforholdene de lenge har vært henvist til. Asylsøkerne ved ventemottakene har avslag på asylsøknaden, men likevel et krav på verdighet.

Appeller:
– Kari Helene Partapuoli, leder, Antirasistisk Senter
– Soran Sami Omran, beboer, Fagerli ventemottak
– Turid Thomassen, leder, Rødt
– Ingvar Kolbjørnsen, Sosialistisk Ungdom (SU)
– Zahir Athari, leder, Afghan Refugee Committee
– Kamil Ahmed Faraj, leder, Den irakisk-kurdiske asylsøker- og flyktningorganisasjonen i Norge

Arrangører: Antirasistisk Senter, Nettverk mot statlig rasisme, Sosialistisk Ungdom (SU), Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF).

B A K G R U N N
Beboerne på ventemottakene forteller om psykiske problemer og søvnproblemer. De sier at den største utfordringen er å få tiden til å gå. “Vi er de menneskene samfunnet vil glemme”, har flere beboere uttalt. Det er på høy tid at det gjøres noe med ventemottakene. Leveforholdene må bedres og beboerne må få tilbud om meningsfulle aktiviteter.

For de som følger mottakene har det lenge vært tydelig at urolighetene vi så i natt kunne komme. De ansatte klager over utrygge og dårlige arbeidsforhold og beboerne klager over kummerlige forhold. Helsetjenesten er dårlig og består, ifølge beboerne, stort sett av å tilby en paracet. Psykisk helsevern finnes praktisk talt ikke.

På mottakene bor det mennesker med endelig avslag på asylsøknaden. Mange av disse kommer fra krigsområder som Somalia, Irak, Afghanistan og Sudan. Her finner man også mennesker som ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) skulle ha krav på internasjonal beskyttelse. For mange er ikke retur et alternativ selv om norske myndigheter ikke vil gi opphold. Det er lagt opp til returprogram på Lier ventemottak, men beboere vi har snakket med sier at programmet ikke fungerer.

Menn, og noen kvinner, i en ekstremt vanskelig livssituasjon bor tett sammen uten annen hjelp enn den de kan gi hverandre. De opplever press fra personalet og forteller at de ansatte stadig ber dem om å dra hjem. De er fratatt alle rettigheter og for mange er det ingen fremtid hverken i Norge eller i hjemlandet.

Norske politkere kjører en hard retorikk overfor disse menneskene og ønsker å løse situasjonen ved økt retur. Men alle mennesker kan ikke returneres og alle internasjonale konvensjoner kan ikke brytes. Derfor må politikere snart ta et ansvar og gi beboerne på Lier og Fagerli statlige ventemottak et verdig liv med meningsfull aktivitet og verdige leveforhold.»

Reklame
One Comment leave one →
 1. RAGA permalink
  26. august 2010 09:44

  STØTTEAKSJON HA HA.. SEND DEM HJEM..
  Neste gang håper jeg du innkvarterer disse hjemme hos deg..
  Ser ikke slike som deg noengang på konsekvenser slik oppførsel bør ha..
  Og ikke vær frekk nok til å prøve å legge vekt på asylforhold.. Det er jo du og dine menigsfeller som totalt bærer ansvaret for forholdene der, inkl den totalt håpløse intergreringspolitikken vi ser i Oslo i dag.. Blir fordummende å se deg forsøke å sleipe deg vekk fra ansvaret ditt..

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: