Gå til innhold

Barnehagepenger til barna, ikke som eierutbytte

28. juli 2010

Noen ganger er jeg særlig fornøyd med den rødgrønne regjeringa (kilde www.sv.no):

Kunnskapsdepartementet strammer nå  inn på adgangen til å ta ut verdier i barnehagesektoren. De offentlige bevilgningene til barnehagene skal komme barna og de ansatte i barnehagene til gode, ikke gjøre eierne rike, sier Lisbet Rugtvedt, statssekretær for SV i Kunnskapsdepartementet. Regjeringen vil at verdiene skal overføres til staten eller kommunen dersom den private barnehagen avvikles, for eksempel selges.
– Det viktigste med denne endringen er å sørge for at de offentlige midlene til barnehager kommer til barnehagene, barna og de ansatte i barnehagene til gode. Vi synes det er riktig at de 27 milliardene vi i dag bruker på barnehager skal gå til å drive barnehagene og ikke ende opp andre steder, sier SVs statssekretær Lisbet Rugtvedt.
– Man kan gjerne tjene seg rik på det om man skyter inn private midler, eller på et eller annet vis klarer å lage butikk av det. Men de pengene som de folkevalgte har bevilget til å drive barnehager, skal komme barna til gode, og ikke komme i lommen på eiere, sier hun.
Jeg er vel ikke overrasket over at høgreopposisjonen og enkelte av de private barnehageeierne protesterer. Men bør vi ikke alle være opptatt av at offentlige midler i størst mulig grad kommer brukerne til gode? Eller mener høgrepartiene at dette bare er et prinsipp som skal følges av og innenfor det offentlige, men ikke når private kommer inn i bildet?
Nrk-oppslaget kan du lese her
 
 
 

 

Reklame
4 kommentarer leave one →
 1. Haakon permalink
  28. juli 2010 11:54

  Hvorfor bad dere private hjelpe til med å oppfylle barnehageforliket om dere ikke kan stå inne for konsekvensene ?
  Er dere så dumme at dere ikke skjønner konsekvensen av hva dere driver med ?

  • akselhagen permalink*
   29. juli 2010 06:51

   Regjeringa er glad for at private har vært med på å oppfylle barnehageforliket. Det dette her dreier seg om, imidlertid, er om private skal få ta ut deler av det offentlige tilskuddet til barnehagedrift som utbytte. Det setter nå regjeringa en stopp for. Det skulle vel liksom bare mangle at en ikke la inn en slik begrensning.

 2. Haakon permalink
  29. juli 2010 10:16

  Dere bad de private hjelpe dere og når hjelpen har kommet endrer dere forutsetningene for hjelp.
  Hadde dere gitt beskjed om at dette kom FØR hjelpen kom kunne man tatt stilling til om man ville hjelpe eller ikke.
  Ved å endre i etterkant er det rett og slett lureri!

  Jeg spiller litt spill med ungene. De forsøker av og til å endre reglene etter at spillet har startet for å oppnå fordeler.
  Derfor er jeg nøye med å forklare reglene FØR vi starter.

  Beklager : Men dette er å oppføre seg som juksende unger, SV.

 3. Glenn A. Hansen permalink
  26. august 2010 11:35

  Det er så absolutt noe i det Haakon skriver.
  Det er et ganske stort tegn på dårlig planlegging, og dårlig kontakt med realiteten, når man forandrer på reglene under veis.

  Mulig dere ikke klarte å tenke dere frem til at dette vill bli et problem.
  Eller mulig dere unnlot å innføre denne regelen, rett og slett for å lure private til å starte, med den motivasjon at de kunne øke egen formue.

  Men nå det er sagt, så er jeg helt enig i denne regelen. Og jeg syntes dere burde hatt den gjeldende fra dag 1.

  Når man snakker om private barnehager, må man ikke tro at det er bedrifter som drives på helt privat basis, og har samme konkurransevilkår som andre private bedrifter.
  Barnehager baseres på offentlige midler, uansett om de er private.
  Både den offentlige støtten til private barnehager, og det faktum at utgiften for barna betales med penger fra det offentlige, tilsier at eierene skal ha strenge begrensninger på utbytte.

  Jeg skjønner jo at høyresiden vil reagere på dette. Da de alltid har satt individuell penge-rikdom, foran tjenestetilbud.
  Men jeg er ikke interessert i at mine skattepenger skal gå til en privatpersons bil,hytte og villa. Slik det blir når reglene er som de har vært.
  Pengene skal som forfatter her nevner, gå til barna og de ansatte. Ikke til sparekontoen til eieren.

  Det å drive en barnehage, er ikke det samme som å drive en kiosk, en butikk eller lignende.

  Hadde den lokale pakistaner-kiosken på hjørnet fått millioner i statsstøtte, tror jeg du ville forventet at de gikk til å bedre tilbudet, ikke til hans hytte og bil.

  Hvis de private eierne vil ta ut ubegrensede utbytter, bør det være et krav at de faktisk driver helt privat. Ta den prisen det faktisk koster å ha et barn i barnehagen, uten stats-støtte. Klarer man da å skaffe seg mange kunder, har man all rett på å ta ut så mye utbytte driften forsvarer.
  Men ikke når det er folkets skattepenger. De skal brukes på fellesskapet, ikke på enkeltpersoners luksusvaner.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: