Gå til innhold

Uførebløffen

25. november 2010

 Ideen om å kutte i uføretrygda for å få flere i arbeid bygger på to grunnleggende feil. Den første feilen er å tro at vi står midt oppe i en uføreeksplosjon, med stadig flere på uføretrygd. Den andre feilen er å tro at kutt i uføretrygd vil få ned antall uføre. Derfor kjemper SV mot de foreslåtte kuttene i uføretrygda.
 
Det er en myte at antall uføre stiger raskt. Andelen uføretrygdede har tvert i mot vært veldig stabil de siste årene. Den var 10 prosent i 2001 og er 9,5 prosent i 2010. Noen har hevdet at antall unge uføre har eksplodert de siste årene. Men gruppen uføretrygdede mellom 18 og 29 år har økt med 94 personer fra 2001 til 2009, tross en stor vekst i folketallet. Dette kan neppe kalles en eksplosiv økning.
 
Det er for det andre ingen grunn til å tro at antall uføre vil synke bare man kutter i uføretrygda. Det er i dag strenge medisinske kriterier for å få uføretrygd, og ingen friske kan selv velge uførestønad framfor å jobbe selv om de skulle ønske det. Det sentrale spørsmålet blir dermed om man tror at mindre penger gjør noen friske. Det tror ikke SV. Tvert i mot bidrar fattigdom til å øke helseproblemer og til å gjøre det vanskeligere å bli arbeidsdyktig igjen.

SV diskuterer gjerne forslag som bidrar til å gjøre folk friskere, eller som gjør arbeidslivet mer tilgjengelig for de som er uføre. Men SV vil alltid stå fast ved at de som ikke har helse til å jobbe skal ha rett på en anstendig inntekt som det går an å leve av. SV støtter LO og andre deler av fagbevegelsen som har advart kraftig mot å skjære ned på rettighetene til de som blir uføre. Sammen med fagbevegelsen og organisasjonene for de berørte gruppene vil vi kjempe for å styrke uføretrygden, ikke svekke den.

SV deler målet om at flere av de uføre som er i stand til det skal få delta i arbeidslivet.

Men vi tror ikke på helbredelse gjennom fattigdom.

Reklame
One Comment leave one →
 1. Haakon permalink
  3. desember 2010 12:19

  10% uføre er visst ikke noe problem.
  Det er ikke 10%. Det er 10% av arbeidsstokken!

  Om dere vil diskutere at folk skal bli friske foreslår jeg dere setter i gang!
  Det viser seg at så godt som ingen uføre eller midlertidig uføre kommer seg tilbake i jobb!

  Jeg savner virkelig grunnlagsdebatt, jeg. Hvorfor er 10% av de arbeidsføre for syke til å jobbe i Norge ?
  Har vi så dårlig helsevesen at vi bare må godta dette ?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: