Gå til innhold

Vi vet nok!

23. februar 2011
For fire år siden valgte regjeringen å utsette beslutningen for å skaffe mer kunnskap om områdene først. Siden det har vi brukt en halv milliard kroner på å hente inn nær 2000 sider med fagrapporter.

De beste fagmiljøene i Norge har vært satt i sving med å utvikle mer kunnskap om hvor mye olje og gass det er her, hva slags ringvirkninger oljeboring vil gi, om livet i havet, og om hva slags risiko ei eventuell oljeboring vil medføre.

Nå vet vi at:

– Det er mye mindre olje og gass enn hva oljelobbyen lovet. All olje og gass her tilsvarer under ett års produksjon på norsk sokkel.

– Oljeboring vil gi få lokale arbeidsplasser. Derimot vil oljeindustrien ødelegge store muligheter for fiskerinæringa og reiselivet i området.

– Risikoen er stor et oljeutslipp vil gi oljesøl helt opp til Nordkapp, og ødelegge for natur og næringsliv i mange år framover.

Hvis noen ønsker mer kunnskap, må de fortelle hva de ønsker kunnskap om, og så er vi mer enn interessert i å bidra til at det hentes inn.

Før vi satte i gang med grundige undersøkelser, lovet oljebransjen bort 3,4 milliarder fat olje og gass i områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Etter flere somre med grundig seismikk og nøye undersøkelser, vet vi nå at det finnes om lag en tredel av dette. Anslagene er nå på bare 1,3 milliarder fat olje og gass, uten at oljelobbyens løfter om lokale arbeidsplasser er justert ned tilsvarende.

Nå vet vi også at oljen og gassen ligger i spredte områder, noe som slår beina under muligheten for ilandføringsanlegg og lokale arbeidsplasser. Vi vet at naturen og livet i havet her er sårbart. Og vi vet at fordi feltene ligger nær land, og havstrømmene er så sterke, vil selv mindre oljeutslipp treffe store kystområder.

Vi vet nok til ikke å ville gamble med så høy innsats for så liten gevinst i våre mest verdifulle og sårbare havområder.

Reklame
No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: