4. april – en trist dag for personvernet
I dag, mandag, skal stortinget diskutere datalagringsdirektivet. Det blir en trist debatt. Mens stadig flere innenfor EU tar til vettet, haster Arbeiderpartiet og Høyre fram. F. eks. har forfatningsdomstolene i Tsjekkia, Romania, Tyskland og Bulgaria konkludert med at de nasjonale lovene som implementerer direktivet er grunnlovstridige. Den svenske riksdagen har utsatt saken.
De to partiene framstiller avtalen som ei blanding av styrket personvern og mer effektiv kriminalitetsbekjempelse. Aftenposten skrev på lederplass for et par dager siden et de er forundret men ikke overrasket, over at Høyre på denne måten verdsetter individets personvern lavere enn politiets etterforskningsmuligheter og Norges lojalitet til EU.”Når Høyre for første gang siden valget i 2005 fikk muligheten til å avgjøre en viktig sak i Stortinget, valgte partiet skadebegrensningens middelvei fremfor de liberalkonservative verdier”.
Jeg er heller ikke overrasket. Det har ligget i kortene lenge at dette skulle skje. Så er det ekstra trist at de to nå har det så ekstremt travelt. På mandag vil de to bl.a. ikke kunne fortelle hvor mye det vil koste å innføre seks måneders kryptert lagring av norske borgeres datatrafikk. Selskapene som blir pålagt denne lagringen vil nemlig få økte kostnader. Samferdselsdepartementet har i et brev til Transport- og kommunikasjonskomiteen på Stortinget faktisk skrevet at «Dette vil bli svært dyrt».
Styremedlem i den internasjonale juristkommisjonen, advokat Jon Wessel-Aas uttaler til Aftenposten at når/om datalagringsdirektivet vedtas i Stortinget, så er ikke kampen tapt for motstanderne. Han mener vi må forberede oss seg på en juridisk kamp mot direktivet som vil kunne skje etter at direktivet er implementert neste vår.
Som styremedlem i Oppland Nei til EU må jeg denne gangen faktisk sette min lit til at EU sjøl kommer til fornuft etter hvert, for da vil vel Ja til EU-partiene Arbeiderpartiet og Høyre gjøre det samme?
Jeg lurer på en ting som du kanskje kan hjelpe meg med :
Frem til i dag er det slik at datatrafikk lagres og politiet kan hente og bruke den dataen.
Med DLD må politiet innom en domstol før de kan benytte seg av materialet.
Hvordan er dette en svekkelse av personvernet ?
Jeg antar at du har gjort noen ganske interessant poeng. Ikke altfor mange mennesker faktisk ville tenke på denne måten du nettopp gjorde. Jeg er virkelig imponert over at det er så mye om dette tema som har blitt avdekket, og du gjorde det så pent, med så betydelig klassen. Enestående en, mann! Virkelig spesiell ting riktig her.