Gå til innhold

Verden sett fra Nikolai Astrups glasskule

1. november 2011

Oslohøyres Nikolai Astrup er en skrivefør og debattglad kar, som er anerkjent for å beherske sitt publikum og sitt tema. Jeg er ofte politisk uenig, men samtidig som oftest imponert over kunnskaps- og refleksjonsevne.

Men noen ganger går det galt, avslørende galt. Som når han i sitt EU/EØS-innlegg i KK mot vår Nei til EU-leder Heming Olaussen i KK på fredag den 28. oktober får seg til å raljere over våre såkalte evinnelige kamper mot EU-direktiver. Han får seg til å skrive at Postdirektivet ikke utfordrer verken ordningen med postombæring seks dager i uka, eller enhetsportoen eller at, som han skriver, ”posten skal bæres rundt på hvert eneste lille nes i landet”. Da har enten Astrup lite lest og lite skjønt, eller så tar han sjansen på å skrive mot bedre viten. I tider med sterke og varme blå vinder, kan det være fristende å ty til hvite løgner?

Jeg velger fortsatt å tro på det materialet som Postkom og Nei til EU har utarbeidet, som konkluderer med at Postdirektivet er dyrt, dårlig og distriktsfiendtlig. Det gjør inntrykk på meg at vel 150 ordførere fra distrikts-Norge bekrefter det samme. Det samme gjør flertallet av norske partier. Det samme viser erfaringer fra land som har levd i tråd med dette direktivet.

At Astrup også latterliggjør motstanden mot vikarbyrådirektivet, forsterker bare inntrykket av her skriver en kar som mangler evne til både å se og respektere andres meninger. Ja til EU-miljøet i Norge vil aldri komme på offensiven om de ikke legger av seg denne arrogansen. Som Nei til EU-person burde jeg være glad til. Men samtidig beklager jeg at det umuliggjør gode politiske og faglige EU-debatter.

Reklame
One Comment leave one →
  1. Haakon permalink
    3. november 2011 11:47

    Når Postkom og Nei til EU skal skrive om et EU direktiv så er det ikke så rart at det blir i negative former…

    Det som er litt å huske på av og til er at det ikke bare er Norge som skal innføre direktivene, det gjelder også resten av Europa. Og – se på Sverige. De har distrikter. De har øyer og nes. Og – ser de samme spøkelse som Postkom og Nei til EU?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: