”Mer elevmakt – mer lærlingmakt”
Appell fredag 16. mars kl 1745 til Elevorganisasjon i forbindelse med deres aksjon for mer elevmedvirkning i skolen
”Mer elevmakt – mer lærlingmakt” er hovedparolene deres. Og svaret mitt er ja, det er både riktig og lurt, av flere grunner.
Det for meg å svare ja, forplikter mht hva jeg skal gjøre i tida framover i det bygget dere nå står foran. Men det forplikter dere også, Makt og innflytelse er nemlig ikke bare noe en automatisk får gjennom noen lovendringer, ombudsordninger, undervisningsevalueringer eller liknende systemendringer. Slikt kan være nødvendig for å bedre deres muligheter til økt innflytelse, til økt makt over læringsarbeidet. Men det er bare dere som ved grundig og godt arbeid kan veksle ut systemendringer i faktisk økt elev- og lærlingmakt. Økt makt og innflytelse er noen en tar, ikke får. Dere er nemlig ikke ute etter noe ”liksominnflytelse”, noe skinndemokrati. Dere vil ha mer elevmakt, mer lærlingmakt for å gjøre en forskjell.
Det liker SV. Vi er et parti som mener demokrati er et grunnleggende viktig prinsipp i seg sjøl, ikke bare i politikken, men der folk er. I alle moderne samfunn skal innbyggere, arbeidsfolk, organisasjonsmedlemmer, tjenestebrukere, elever, lærlinger, studenter ha innflytelse over det som skjer. Det er et etisk prinsipp som ikke skal rokkes ved, men hylles og pleies! EO er elevenes LO!
Ingen skal unødig bestemme over og bestemme for andre. Alle skal både ha en rett, men også en plikt til å si i fra, til å bry seg, til å ta det ansvaret det ligger i å være med på styringa av skole og opplæring. Obligatorisk undervisnings- og lærevurdering innebærer både en rett til å vurdere, men også¨plikten til å benytte seg av denne retten. Alle må gjøre en innsats om demokratiet skal fungere!
Demokrati, medvirkning skal altså på plass av prinsippielle grunner, men også fordi det rett og slett er lurt. Det gir bedre skole, bedre læring. Det kan umulig være uinteressant å få vite hva elever og lærlinger mener om undervisning, organisering, veiledning osv. Den læreren og instruktøren som er trygg på seg sjøl, vil også være trygg på å få inn vurderinger fra elever og lærlinger. Den skolen og den lærebedriften som er opptatt av effektiv opplæring, er rett og slett avhengig av å spille på lag med dere elever og lærlinger. Skole og opplæringsbedriften har ikke noe mål og mening utover å lykkes med å uteksaminere kloke, kunnskapsrike, dyktige ungdommer. Det er liksom det alt dette dreier seg om! Å undervise, lære bort, instruere er noe en gjør sammen med dere, ikke bare til dere.
Et tredje argument for økt demokrati og innflytelse, er at maktutøving er noe som må læres, noe en må øve på, for å bli god på. Og hvorfor skulle ikke skolen og lærebedriften gjøre sin del av innsatsen her? Noe av det vakreste ved den norske samfunnsmodellen er at folk får lov til å delta, og deltar, i politikken, i arbeidslivet, i organisasjonslivet, i mediadebatter, – og i skole- og utdanningssystemet. Øving gjør mester! Det er ikke nok å lese om at demokrati er viktig, eller at læreren prater til dere om det. En må få det inn praksisveien. Learning by doing! Nettopp derfor sloss SV for 16-års stemmerett.
Vi har en jobb å gjøre sammen: øke ungdommers valgdeltakelse! Etter fjordårets forsøk med 16 årlig stemmerett , vet vi at 16 åringer har et større ønske om å bruker sin stemmerett og at de stemmer oftere enn 18-åringer. Vi vet også at de førstegangsvelgerne som bruker sin stemmerett, oftere stemmer ved valg. Men det viktigste argumentet for 16-årig stemmerett henger sammen med de pliktene 16-åringer har. Hvis du kan fengsles som 16-åring, bør du også få stemme som 16-åring!
Det handler ganske enkelt om én ting: å gi ungdom mer makt! Lykke til framover. Jeg er med på laget.
Reblogged this on Meninger i Oppland SV and commented:
Ja til «mer elevmakt – mer lærlingmakt» sier Aksel Hagen om ca tre kvarter. Og dette ja’et er vi mange om, og jeg er trygg på at Elevorganisasjonen utøver denne ønskede makta på en god måte til det beste for alle.