Gå til innhold

Skal norsk matproduksjon være basert på store leieareal i fattige land?

29. mars 2010

Ole-Jacob Christensen, vestreslidring og medlem av internasjonalt utvalg i Norsk bonde- og småbrukerlag har skrevet et nytt informasjonsbrev ut til oss, se nedenfor. Legg merke til at dette går rett inn i den norske landbrukdebatten. Er det etisk forsvarlig av nasjonen Norge å basere en stor grad av sin matproduksjon på leieareal i den tredje verden? Svaret bør være NEI.

Brasilianske og norske småbønder krever i et brev til den norske regjeringen at Norge i framtida ikke må basere sin kjøttproduksjon på importert kraftôr. Brevet er stilet til regjeringen v/landbruks- og matminister Lars Peder Brekk og miljø- og utviklingsminister Erik Solheim:

Europeisk landbruk legger beslag på stadig større områder i fattige land for å kunne importere fôr til sitt økende husdyrhold. Økningen i husdyrproduksjonen går delvis til subsidiert eksport, delvis til økning av et innenlands kjøttforbruk som fra før er svært høyt og høyere enn det som er bærekraftig i en verden med begrensete jordbruksarealer. Denne globaliseringen av jordbruket har en rekke negative sider:
– Store monokulturer av soja og mais beslaglegger jordområder som kunne vært nyttet til lokal matproduksjon.
– Slik produksjon presser prisene på verdensmarkedet ned, og utkonkurrerer bønder og landbruksressurser i mindre begunstigete områder,
– Produksjonen av fôrvekster for eksport foregår i hovedsak på store gods og gir lite positive ringvirkninger for lokaløkonomien. Jorda kunne mange steder heller vært parsellert ut til mindre bruk. Dette hadde gitt stabile og gode helårsarbeidsplasser framfor dagens sesongarbeid på storgodsene.
– Monokulturene fører i mange tilfeller til stor bruk av sprøytemidler ( spredt fra fly) og utpining av jorda.
– Presset på arealene er stort. Småbønder fordrives og verdifulle naturområder (f.eks. regnskog) ødelegges.
– Eksporten av fôr fra Sør til Nord er agronomisk uheldig og fører til utpining av jorda og næringstap i Sør og forurensning og næringsoverskudd i Nord.
– En stadig større del av disse kulturene er genmodifisert.
– I en verden med over 1 milliard kronisk underernærte, begrensete jord- og vannresurser og truende klimaendringer, er det uakseptabelt å nytte så store mengder korn og oljevekster til dyrefôr slik at vi taper ca. 1/3 av næringsverdien i disse vekstene.

NBS og MST vil oppfordre den norske regjeringen til å legge om norsk landbruk slik at importen av kraftfôr fases ut.

Brevet er undertegnet av Itelvina Masioli for
Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra (De jordløses bevegelse, Brasil) og av
Stein Brubæk for Internasjonalt utvalg, Norsk Bonde- og Småbrukarlag

Reklame
No comments yet

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: