Gå til innhold

Fortsatt atomvåpen i NATO – dessverre

21. november 2010

Så har NATO på nytt bekreftet at de ikke vil avvikle sin ATOMVÅPEN-avhengighet, dessverre.

Les hva Ole Kopreitan ,sekretariatsleder i Nei til atomvåpen, har sendt ut som uttalelse fra det nylig avslutta Natomøte i Lisboa
————————————————————————————————————————

NATOs nye strategiske konsept ble vedtatt på toppmøtet i Lisboa denne helgen. NATO har på nytt bekreftet at atomvåpen står sentralt i alliansens sikkerhetsfilosofi. På denne måten forsetter NATO å være et dårlig eksempel for resten av verden. Dette bidrar til å undergrave Ikkespredningsavtalen og frister andre til å følge NATOs eksempel.

Det nye strategiske konseptet åpner fortsatt for at USA kan ha taktiske atomvåpen utplassert i europeiske medlemsland. NATO opprettholder sin usikkerhetspolitikk ved å slå fast at atomavskrekking fortsatt skal være et kjerneelement i alliansens strategi. NATOs strategi åpner fortsatt for mulig førstebruk. Som tidligere heter det i dokumentet at ”The supreme guarantee of the Security of the Allies is provided by the strategic nuclear forces of the Alliance.” Det skal forsatt utvikles amerikanske rakettskjold I Europa.

NATO har ikke satt ned en egen komite for nedrustning, som Tyskland og enkelte andre medlemsland gikk inn for. Norge har forsøkt å bidra til å dempe vektleggingen av atomvåpen i NATOs strategier. Riktignok er den tøffe retorikken noe neddempet, men de vesentlige elementene i NATOs atomstrategier er beholdt. Det hevdes at Frankrike og enkelte østeuropeiske land har stått i spissen for dette. Det er ikke noe i NATOs nye strategi som peker i retning av Obamas visjoner om en atomvåpenfri verden.

Nei til atomvåpen er skuffet over resultatet, men ikke overasket.

Reklame
One Comment leave one →
  1. 21. juni 2011 20:32

    Vi trenger mer radikale grep for å bli kvitt atomvåpnene. Anbefaler å sjekke ut ICAN, kampanjen for et forbud mot atomvåpen (startet av Nei til Atomvåpen, Leger mot Atomvåpen og Pugwash). Mer info finnes på facebook.com/ican.norge eller icanw.org

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: